Sladký velikonoční sýr
Ingredience
Mléko plnotučné |
1 l |
Rozinky bílé |
100 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
20 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Mléko vylijeme do hrnce, osolíme a přidáme celá rozkvedlaná vejce, která za stálého míchání vaříme přibližně 40 minut. Před dokončením vaření přisypeme rozinky. Vejce se spojí z mlékem, zůstane nám žlutá voda.
- Tu můžeme scedit, a to tak, že přes jiný hrnec přehodíme řídkou látku (např. utěrku) a vylijeme do utěrky už uvařený sýr. Utěrku dobře stáhneme, konce svážeme, sýr v utěrce dobře stlačíme a necháme odkapat do druhého dne. Potom utěrku rozvážeme, sýr z ní vyndáme, nakrájíme na tenké pásky, anebo kostky, které naskládáme na talíř a o velikonočních svátcích nabízíme hostům.