Sladký velikonoční sýr

Ingredience


Mléko plnotučné 1 l
Rozinky bílé 100 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 20 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mléko vylijeme do hrnce, osolíme a přidáme celá rozkvedlaná vejce, která za stálého míchání vaříme přibližně 40 minut. Před dokončením vaření přisypeme rozinky. Vejce se spojí z mlékem, zůstane nám žlutá voda.
  2. Tu můžeme scedit, a to tak, že přes jiný hrnec přehodíme řídkou látku (např. utěrku) a vylijeme do utěrky už uvařený sýr. Utěrku dobře stáhneme, konce svážeme, sýr v utěrce dobře stlačíme a necháme odkapat do druhého dne. Potom utěrku rozvážeme, sýr z ní vyndáme, nakrájíme na tenké pásky, anebo kostky, které naskládáme na talíř a o velikonočních svátcích nabízíme hostům.