Koláčky s čokoládou

Ingredience


Cukr krupice 30 g
Kakao 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká 70 g
Ocet vinný 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Arašídy 50 g
Lučina smetanový sýr 120 g
Máslo čerstvé 60 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Čokoláda hořká 120 g
Cukr vanilka 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 2.4 dl
Višně kandované 15 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli,přimícháme 15 g moučkového cukru a 2 lžíce tmavého kakaa.
  2. Připravíme těsto. Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa, 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  3. Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  4. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
  5. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 8-10 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 10-12 kusů podle síly vyváleného těsta.
  6. Košíčky dáme na plech. Pečeme je v předehřáté troubě při 220 °C, pečeme 5-6 minut, pak je vyjmeme z trouby. Necháme vychladnout a vyjmeme z formiček.
  7. Připravíme arašídový krém: Do mixeru dáme 50 g nesolených arašídů a rozmixujeme je. Pak je našleháme elektrickým šlehačem společně se sýrem Lučinou, 1 lžící medu a 60 g másla.
  8. Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Do arašídového krému postupně budeme přidávat šlehačku a vymícháme lehký krém.
  9. Připravíme čokoládu. Do misky rozlámeme čokoládu. V rendlíku ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní vanilkový cukr. Horkou nalijeme na rozlámanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme.
  10. Upečené košíčky naplníme arašídovým krémem, na něj lžičkou nalijeme čokoládu, do středu čokolády položíme kandovanou višni a košíčky dáme do chladničky vychladit.