Koláčky s čokoládou
Ingredience
Cukr krupice |
30 g |
Kakao |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká |
70 g |
Ocet vinný |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Arašídy |
50 g |
Lučina smetanový sýr |
120 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Čokoláda hořká |
120 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.4 dl |
Višně kandované |
15 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli,přimícháme 15 g moučkového cukru a 2 lžíce tmavého kakaa.
- Připravíme těsto. Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa, 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
- Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 8-10 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 10-12 kusů podle síly vyváleného těsta.
- Košíčky dáme na plech. Pečeme je v předehřáté troubě při 220 °C, pečeme 5-6 minut, pak je vyjmeme z trouby. Necháme vychladnout a vyjmeme z formiček.
- Připravíme arašídový krém: Do mixeru dáme 50 g nesolených arašídů a rozmixujeme je. Pak je našleháme elektrickým šlehačem společně se sýrem Lučinou, 1 lžící medu a 60 g másla.
- Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Do arašídového krému postupně budeme přidávat šlehačku a vymícháme lehký krém.
- Připravíme čokoládu. Do misky rozlámeme čokoládu. V rendlíku ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní vanilkový cukr. Horkou nalijeme na rozlámanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme.
- Upečené košíčky naplníme arašídovým krémem, na něj lžičkou nalijeme čokoládu, do středu čokolády položíme kandovanou višni a košíčky dáme do chladničky vychladit.