Taštičky z těsta filo
Ingredience
Máslo čerstvé |
150 g |
Těsto filo |
10 plátek |
Česnek |
2 stroužek |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
2 ks |
Špenát listový čerstvý |
450 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr balkánský |
340 g |
Sýr Ricotta |
50 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špenát omyjeme a pokrájíme na proužky. Očištěnou a omytou šalotku s česnekem pokrájíme nadrobno. Cibuli v pánvi na rozpáleném másle podusíme, přidáme špenát, krátce restujeme, pak ho dochutíme česnekem. Mícháme a dusíme 3 minuty. Pak špenát dáme do síta, aby jsme se zbavili přebytečné tekutiny. Špenát vrátíme do pánve a promícháme ho s rozdrobeným balkánským sýrem a sýrem Ricotta. Směs ochutíme drobně pokrájeným koprem, pepřem a solí.
- Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. (Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo.)
- Máslem slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci špenátové náplně a spodní konec těsta přehneme tak přes náplň, že si utvoříme trojúhelník, který odkrojíme rádylkem. Okraje k sobě potřeme máslem a přitiskneme je k sobě.
- Takto zpracujeme i ostatní těsto. Vytvořené trojúhelníkové šátečky položíme na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod. Šátečky potřeme máslem a pečeme dozlatova 25 min v předehřáté troubě na 190°C. Podáváme horké.