Velikonoční koláč z listového těsta
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Listové těsto |
450 g |
Máslo jihočeské |
80 g |
Pepř černý mletý |
2 kávová lžička |
Špenát mražený |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 30% |
100 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Špenát rozmrazíme, propláchneme a necháme odkapat. Na pánvi rozpálíme 50 g másla, osmahneme na malé kostky nakrájenou cibuli, přidáme špenát, rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a chvilku podusíme.
- Listové těsto rozválíme na moukou posypaném válu, na dva pláty podle velikosti formy, ve které budeme koláč péct. Formu vymažeme máslem a položíme první plát těsta, který také potřeme máslem. Na něj natřeme špenátovou směs, posypeme nastrouhaným sýrem a přiklopíme druhým plátem, potřeme máslem a těsto pokapeme vodou, vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme přibližně 30 minut.
- Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.