Velikonoční kynutý beránek
Ingredience
Cukr krupice |
20 g |
Droždí |
40 g |
Hrozinky |
4 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Droždí v misce rozetřeme s cukrem, přimícháme lžíci z dávky mouky a lžíci z dávky vlažného mléka a necháme na teple vzejít.
- Do mísy vsypeme prosátou mouku, žloutek rozšlehaný ve vlažném mléce, sůl, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Těsto vypracujeme, až se nelepí, je hladké a lesklé. Přikryjeme těsto v míse utěrkou a necháme vykynout.
- Vykynuté těsto na vále rozválíme na placku, z ní vykrajujeme tvořítkem malá kolečka a z nich tvoříme malé kuličky. Z kuliček na plechu vyloženém pečícím papírem skládáme beránka (podle velikosti můžeme složit jednoho nebo dva beránky). Před pečením velmi opatrně potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba půl hodiny.
- Upečenému beránkovi utvoříme oči z hrozinek a necháme vychladnout. Poté pomocí bílkové polevy dokreslíme beránkovi uši a kožíšek.
- Bílkovou polevu připravíme utřením bílku s prosátým moučkovým cukrem, až je hmota hladká a bílá.