Velikonoční kynutý beránek

Ingredience


Cukr krupice 20 g
Droždí 40 g
Hrozinky 4 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 400 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 100 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí v misce rozetřeme s cukrem, přimícháme lžíci z dávky mouky a lžíci z dávky vlažného mléka a necháme na teple vzejít.
  2. Do mísy vsypeme prosátou mouku, žloutek rozšlehaný ve vlažném mléce, sůl, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Těsto vypracujeme, až se nelepí, je hladké a lesklé. Přikryjeme těsto v míse utěrkou a necháme vykynout.
  3. Vykynuté těsto na vále rozválíme na placku, z ní vykrajujeme tvořítkem malá kolečka a z nich tvoříme malé kuličky. Z kuliček na plechu vyloženém pečícím papírem skládáme beránka (podle velikosti můžeme složit jednoho nebo dva beránky). Před pečením velmi opatrně potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba půl hodiny.
  4. Upečenému beránkovi utvoříme oči z hrozinek a necháme vychladnout. Poté pomocí bílkové polevy dokreslíme beránkovi uši a kožíšek.
  5. Bílkovou polevu připravíme utřením bílku s prosátým moučkovým cukrem, až je hmota hladká a bílá.