Lesní ovoce s vinnou pěnou
Ingredience
Cukr krupice |
70 g |
Lesní plody - mražené |
200 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká |
20 g |
Sirup Golden |
30 g |
Víno bílé |
100 ml |
Víno červené |
50 ml |
Voda pitná |
1 l |
Zmrzlina vanilková |
200 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sirup, 30 g cukru a máslo prohříváme v hrnci tak dlouho, až se cukr rozpustí, poté necháme zchladnout. Po vychladnutí smícháme cukrovou směs s hladkou moukou a zpracujeme na těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejeme na 180°C, z těsta tvarujeme malé kuličky, klademe na plech vyložený pečicím papírem po 2 až 3 kusech a pečeme 3 - 5 minut do zlatova. Kuličky dáváme přibližně 15 cm od sebe, aby se nespojily; při pečení se roztečou na placičky. Z ještě teplých placiček stočíme kornoutky, po vychladnutí by se v ohybu lámaly.
- Suché červené víno s polovinou cukru a lesním ovocem 2 - 3 minuty povaříme, rozlijeme do pohárů a necháme zchladnout.
- Žloutky se zbylou polovinou cukru a dezertním bílým vínem šleháme v misce nad horkou vodní lázní, dokud nezískáme jemnou pěnu. Na vychladlé ovoce v poháru navrstvíme vyšlehanou pěnu a vložíme kornoutek s kopečkem mandlové nebo oříškové zmrzliny. Podáváme studené.