Lesní ovoce s vinnou pěnou

Ingredience


Cukr krupice 70 g
Lesní plody - mražené 200 g
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká 20 g
Sirup Golden 30 g
Víno bílé 100 ml
Víno červené 50 ml
Voda pitná 1 l
Zmrzlina vanilková 200 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sirup, 30 g cukru a máslo prohříváme v hrnci tak dlouho, až se cukr rozpustí, poté necháme zchladnout. Po vychladnutí smícháme cukrovou směs s hladkou moukou a zpracujeme na těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejeme na 180°C, z těsta tvarujeme malé kuličky, klademe na plech vyložený pečicím papírem po 2 až 3 kusech a pečeme 3 - 5 minut do zlatova. Kuličky dáváme přibližně 15 cm od sebe, aby se nespojily; při pečení se roztečou na placičky. Z ještě teplých placiček stočíme kornoutky, po vychladnutí by se v ohybu lámaly.
  2. Suché červené víno s polovinou cukru a lesním ovocem 2 - 3 minuty povaříme, rozlijeme do pohárů a necháme zchladnout.
  3. Žloutky se zbylou polovinou cukru a dezertním bílým vínem šleháme v misce nad horkou vodní lázní, dokud nezískáme jemnou pěnu. Na vychladlé ovoce v poháru navrstvíme vyšlehanou pěnu a vložíme kornoutek s kopečkem mandlové nebo oříškové zmrzliny. Podáváme studené.