Nektarinkový koláč s drobenkou

Ingredience


Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr krupice 350 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 50 g
Maizena - kukuřičný škrob 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 100 g
Mouka pšeničná hladká 100 g
Nektarinka 1.3 kg
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr krystal 3 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Jogurt bílý smetanový 100 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme nektarinky, rozkrojíme je, odstraníme pecky a nakrájíme je na silnější plátky. Omyjeme zlaté hrozinky a necháme okapat.
  2. Připravíme těsto na koláč: do velké mísy dáme 350 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, 1 lžičku citronové šťávy, 0.5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky a 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme nektarinky s hrozinkami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm.
  3. Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, 1 špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.
  4. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut.
  5. Koláč podáváme teplý i studený.