Nektarinkový koláč s drobenkou
Ingredience
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
350 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
50 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
100 g |
Nektarinka |
1.3 kg |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krystal |
3 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Jogurt bílý smetanový |
100 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Omyjeme nektarinky, rozkrojíme je, odstraníme pecky a nakrájíme je na silnější plátky. Omyjeme zlaté hrozinky a necháme okapat.
- Připravíme těsto na koláč: do velké mísy dáme 350 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, 1 lžičku citronové šťávy, 0.5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky a 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme nektarinky s hrozinkami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm.
- Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, 1 špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut.
- Koláč podáváme teplý i studený.