Dvoubarevný koláč s višněmi

Ingredience


Čokoláda hořká 60 g
Cukr moučkový 200 g
Kokos strouhaný 3 polévková lžíce
Kompot višňový 700 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 250 g
Mléko plnotučné 6 polévková lžíce
Mouka polohrubá 350 g
Vejce slepičí 5 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Ztužovač šlehačky 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čokoládu nastrouháme, kompotované višně slijeme a necháme okapat.
  2. Změklé máslo utřeme v míse s prosátým cukrem, postupně přimícháme vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec zamícháme mléko. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme nastrouhanou čokoládu, do druhé poloviny strouhaný kokos.
  3. Tmavou část těsta vlijeme do formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Na tmavou část vlijeme světlou, pomocí vidličky obě těsta kroužením lehce promícháme, na těsto naklademe višně a koláč pečeme zhruba 60 minut v troubě předehřáté na 170°C.
  4. Hotový koláč vyklopíme na rovnou plochu a necháme vychladnout. Před podáváním koláč přes sítko posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme na 12 dílů. Každý díl ozdobíme ušlehanou smetanou, v níž jsme rozmíchali ztužovač.