Dvoubarevný koláč s višněmi
Ingredience
Čokoláda hořká |
60 g |
Cukr moučkový |
200 g |
Kokos strouhaný |
3 polévková lžíce |
Kompot višňový |
700 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko plnotučné |
6 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
350 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Ztužovač šlehačky |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Čokoládu nastrouháme, kompotované višně slijeme a necháme okapat.
- Změklé máslo utřeme v míse s prosátým cukrem, postupně přimícháme vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec zamícháme mléko. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme nastrouhanou čokoládu, do druhé poloviny strouhaný kokos.
- Tmavou část těsta vlijeme do formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Na tmavou část vlijeme světlou, pomocí vidličky obě těsta kroužením lehce promícháme, na těsto naklademe višně a koláč pečeme zhruba 60 minut v troubě předehřáté na 170°C.
- Hotový koláč vyklopíme na rovnou plochu a necháme vychladnout. Před podáváním koláč přes sítko posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme na 12 dílů. Každý díl ozdobíme ušlehanou smetanou, v níž jsme rozmíchali ztužovač.