Zajíc na zelenině
Ingredience
Bobkový list |
2 g |
Celer bulvový |
50 g |
Cibule |
150 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Hovězí vývar základní |
300 ml |
Kedlubna |
50 g |
Knedlík kynutý |
600 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka polohrubá |
25 g |
Mrkev kořen |
50 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel kořen |
50 g |
Slanina vepřová |
80 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
500 ml |
Sůl |
10 g |
Zaječí maso |
1200 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Zaječí zadní část se stehny omyjeme, slaninu nakrájíme na menší hranolky a zajíce prošpikujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kedlubnu a celer nakrájíme na kostičky.
- V pekáči rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, orestujeme, přidáme zeleninu a podusíme. Přiložíme zajíce, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, podlijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 50 minut.
- Měkké maso vyjmeme, naporcujeme a šťávu v pekáčku zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou. Povaříme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky.