Zajíc na zelenině

Ingredience


Bobkový list 2 g
Celer bulvový 50 g
Cibule 150 g
Citronová šťáva 20 ml
Hovězí vývar základní 300 ml
Kedlubna 50 g
Knedlík kynutý 600 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka polohrubá 25 g
Mrkev kořen 50 g
Pepř černý mletý 3 g
Petržel kořen 50 g
Slanina vepřová 80 g
Smetana 16% (pochoutková) 500 ml
Sůl 10 g
Zaječí maso 1200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zaječí zadní část se stehny omyjeme, slaninu nakrájíme na menší hranolky a zajíce prošpikujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kedlubnu a celer nakrájíme na kostičky.
  2. V pekáči rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, orestujeme, přidáme zeleninu a podusíme. Přiložíme zajíce, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, podlijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 50 minut.
  3. Měkké maso vyjmeme, naporcujeme a šťávu v pekáčku zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou. Povaříme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  4. Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky.