Velikonoční koláč s meruňkovým likérem

Ingredience


Cukr moučkový 50 g
Kakao - prášek 30 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká 200 g
Vejce slepičí 1 ks
Kompot meruňkový 600 g
Likér meruňkový 3 polévková lžíce
Marmeláda meruňková 3 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 220 ml
Ztužovač šlehačky 1 balení
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku s kypřícím práškem a cukr prosejeme na vál, do důlku rozklepneme vejce, přidáme nasekané změklé máslo, vanilkový cukr, kakao a zpracujeme hladké těsto. Ve fólii je necháme alespoň půl hodiny uležet.
  2. Poté těsto vyválíme na průměr větší než koláčová forma, těstem formu vyložíme, propícháme po dně vidličkou a v troubě předehřáté na 200°C upečeme dozlatova.
  3. Vychladlý korpus vyklopíme na servírovací talíř, pokapeme meruňkovým likérem, potřeme marmeládou, poklademe okapanými kompotovými meruňkami a koláč ozdobíme šlehačkou, kterou jsme se ztužovačem ušlehali dopevna.
  4. Koláč podáváme vychlazený.