Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy
Ingredience
Cukr krystal |
200 g |
Cukr skořicový |
1 ks |
Hrušky |
8 ks |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Pomeranče |
1 ks |
Rum |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
120 g |
Minerální voda perlivá |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
140 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Ořechy pekanové |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Připravíme si koláčové těsto s pomerančovou příchutí. Omyjeme a osušíme pomeranč. Kůru nastrouháme a dílky pomeranče oloupeme tak, že zbyde jen čistá dužina, kterou pokrájíme na menší kousky.
- Na náplň omyjeme a osušíme zralé hrušky. Rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, přidáme 200 g cukru krystalu, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, dužinu z pomeranče, 2 lžíce kukuřičného škrobu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme.
- Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme lžíci pomerančové kůry a 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou pomerančové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
- Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
- Připravíme si drobenku. Pekanové ořechy pokrájíme na menší kousky a v pánvi na rozpáleném másle je dozlatova opražíme.
- Hruškovou směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 35 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
- Upečený koláč podáváme vychlazený.