Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy

Ingredience


Cukr krystal 200 g
Cukr skořicový 1 ks
Hrušky 8 ks
Maizena - kukuřičný škrob 2 polévková lžíce
Med včelí 1 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
Rum 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 120 g
Minerální voda perlivá 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 140 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Ořechy pekanové 100 g
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si koláčové těsto s pomerančovou příchutí. Omyjeme a osušíme pomeranč. Kůru nastrouháme a dílky pomeranče oloupeme tak, že zbyde jen čistá dužina, kterou pokrájíme na menší kousky.
  2. Na náplň omyjeme a osušíme zralé hrušky. Rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, přidáme 200 g cukru krystalu, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, dužinu z pomeranče, 2 lžíce kukuřičného škrobu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme.
  3. Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme lžíci pomerančové kůry a 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou pomerančové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  4. Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  5. Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  6. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
  7. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
  8. Připravíme si drobenku. Pekanové ořechy pokrájíme na menší kousky a v pánvi na rozpáleném másle je dozlatova opražíme.
  9. Hruškovou směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 35 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
  10. Upečený koláč podáváme vychlazený.