Tenký hovězí plátek se salátem, čili carpaccio
Ingredience
Balsamico ocet |
1 kávová lžička |
Hovězí svíčková |
50 g |
Olej olivový extra panenský |
1 kávová lžička |
Rukola |
2 hrst |
Salát Lollo Biondo |
1 hrst |
Salát Rosso |
1 hrst |
Sýr Parmezán |
50 g |
Žampiony čerstvé |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Nejlépe ze špičky hovězí svíčkové, kde je sval příliš úzký na steak, uřízneme přibližně 2 cm silný plátek masa přes vlákno. Na tento pokrm, stejně jako na tatarský biftek, je vhodnější zcela libové maso, nikoli mramorované tukem, které je naopak lepší na steak. Potom maso odblaníme.
- Připravený plátek umístíme mezi dvě silnější plastové fólie a přes fólie maso rozklepáváme od středu k okrajům do stran, dokud není dostatečně tenké. Potom sundáme vrchní fólii a špičkou nože odebíráme případná z tuková vlákna a zbytky blanek.
- Očištěný plátek rozklepaného masa srolujeme od okrajů ke středu a v ruce z nej vytvoříme kuličku, kterou znovu mezi plastovými fóliemi rozklepeme natenko. Přitom pomocí kuchyňské utěrky tlačíme přes plast maso zpět do středu, aby byl výsledný plátek pravidelný, kompaktní, bez děr a s hladkými okraji, silný nanejvýš 2 milimetry. Následně velmi opatrně z masa odstraníme vrchní plastový arch.
- Do misky natrháme lístky salátů lollo biondo a rosso a podle chuti je pokapeme balzamikovým octem, olivovým olejem a opepříme. Natrhané listy zlehka promícháme a navrstvíme do středu talíře. Plastovou fólii s rozklepaným masem obrátíme nad salát a shora ji pomalu a opatrně postupně stáhneme, aby plátek zůstal v celku a neporušený. Maso osolíme, opepříme a pak na něj klademe plátky nakrájené z tvrdého žampionu a hoblinky parmazánu. Na sýr umístíme pro ozdobu lístky a výhonky salátu rukola, pokapeme balzamikem a olivovým olejem.