Velikonoční koláč s tvarohovou náplní
Ingredience
Cukr moučkový |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
180 g |
Mouka polohrubá |
400 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr moučkový |
50 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Marmeláda malinová |
100 g |
Tvaroh měkký |
500 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Ztužovač šlehačky |
1 balení |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na vále vypracujeme hladké těsto z prosáté mouky s kypřícím práškem, prosátého moučkového cukru, vajec a změklého másla. Zabalíme je do fólie a necháme alespoň půl hodiny odležet.
- V mezičase připravíme náplň do koláče. V míse ušleháme měkký tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a malinovou marmeládou.
- Na válu ze dvou třetin těsta vyválíme placku o průměru větším než je průměr koláčové formy. Těsto opatrně přeneseme do formy a odřízneme přesahující kousky. Těsto poklademe tvarohovou náplní, uhladíme a křížem položíme tenké válečky, které jsme vyváleli ze zbylého těsta. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 170°C pečeme zhruba 20 minut.
- Lehce zchladlý koláč přeložíme na rovný talíř. Koláč podáváme ozdobený šlehačkou, kterou jsme vyšlehali se ztužovačem dopevna.