Velikonoční dort s hruškovým krémem
Ingredience
Cukr moučkový |
140 g |
Kakao - prášek |
30 g |
Mouka pšeničná hladká |
60 g |
Solamyl - bramborový škrob |
60 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Kompot hruškový |
800 g |
Skořice mletá |
0.25 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
800 ml |
Solamyl - bramborový škrob |
20 g |
Ztužovač šlehačky |
3 balení |
Čokoláda hořká |
80 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Hruškový kompot slijeme (šťávu vlijeme do kastrolu), hrušky nakrájíme na kostičky. Čokoládu nahrubo nastrouháme.
- V míse ušleháme pevný sníh z bílků, po částech zašleháme cukr, vmícháme rozšlehané žloutky a poslední vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, Solamylem a kakaovým práškem. Těsto vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 175°C a poté necháme vychladnout.
- Odměříme 250 ml šťávy z hruškového kompotu, přidáme skořici a Solamyl. Směs za stálého míchání svaříme, poté odstavíme, vmícháme pokrájené hrušky a necháme vychladnout.
- Vychladlý korpus rozkrojíme na tři placky. Smetanu se ztužovačem vyšleháme dotuha. Třetinu smetany smícháme s hruškovou směsí a potřeme spodní díl dortu. Přiklopíme druhou placku, kterou potřeme druhou třetinou šlehačky. Přiklopíme posledním dílem, dort potřeme zbylou šlehačkou a vršek posypeme strouhanou čokoládou.