Velikonoční dort s hruškovým krémem

Ingredience


Cukr moučkový 140 g
Kakao - prášek 30 g
Mouka pšeničná hladká 60 g
Solamyl - bramborový škrob 60 g
Vejce slepičí 4 ks
Kompot hruškový 800 g
Skořice mletá 0.25 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 800 ml
Solamyl - bramborový škrob 20 g
Ztužovač šlehačky 3 balení
Čokoláda hořká 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hruškový kompot slijeme (šťávu vlijeme do kastrolu), hrušky nakrájíme na kostičky. Čokoládu nahrubo nastrouháme.
  2. V míse ušleháme pevný sníh z bílků, po částech zašleháme cukr, vmícháme rozšlehané žloutky a poslední vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, Solamylem a kakaovým práškem. Těsto vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 175°C a poté necháme vychladnout.
  3. Odměříme 250 ml šťávy z hruškového kompotu, přidáme skořici a Solamyl. Směs za stálého míchání svaříme, poté odstavíme, vmícháme pokrájené hrušky a necháme vychladnout.
  4. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři placky. Smetanu se ztužovačem vyšleháme dotuha. Třetinu smetany smícháme s hruškovou směsí a potřeme spodní díl dortu. Přiklopíme druhou placku, kterou potřeme druhou třetinou šlehačky. Přiklopíme posledním dílem, dort potřeme zbylou šlehačkou a vršek posypeme strouhanou čokoládou.