Velikonoční plněná bábovka

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 15 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká 300 g
Olej rostlinný 3 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Anglická slanina 200 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli, česnek a slaninu nakrájíme najemno. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostičky, pažitku a petrželovou nať nasekáme. Na pánvi osmažíme slaninu s cibulí, přidáme česnek a osmažíme dorůžova. Přidáme vejce, bylinky, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  2. Mouku prosejeme na vál, do důlku rozdrobíme droždí, přilijeme lžíci vlažného mléka, přisypeme lžičku cukru, lehce v důlku promícháme a kvásek necháme vzejít. Poté přilijeme zbylé mléko, přidáme žloutky, olej a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, a necháme vykynout.
  3. Z těsta vyválíme plát silný zhruba centimetr, potřeme náplní, těsto srolujeme, spojíme do kruhu a vložíme do formy na bábovku, kterou jsme vymazali máslem. Těsto necháme ještě alespoň 10 minut kynout. Poté bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme dorůžova.