Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou
Ingredience
Borůvky |
800 g |
Hrušky |
3 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
350 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
100 g |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krystal |
3 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Jogurt bílý choceňský smetanový |
100 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Připravíme těsto na koláč: do velké mísy vsypeme 350 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, lžičku citronové šťávy, 0,5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme borůvky s hruškami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy o průměru přibližně 22 - 24 cm.
- Připravíme si drobenku: do druhé misky vložíme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zlatova přibližně 25 minut.