Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou

Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou - obrázek

Ingredience


Borůvky 800 g
Hrušky 3 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr krupice 350 g
Cukr vanilka 1 ks
Maizena - kukuřičný škrob 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 100 g
Mouka pšeničná hladká 100 g
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr krystal 3 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Jogurt bílý choceňský smetanový 100 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Připravíme těsto na koláč: do velké mísy vsypeme 350 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, lžičku citronové šťávy, 0,5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme borůvky s hruškami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy o průměru přibližně 22 - 24 cm.
  3. Připravíme si drobenku: do druhé misky vložíme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zlatova přibližně 25 minut.