Sváteční pudink
Ingredience
Brusinky sušené |
125 g |
Citronová kůra |
10 g |
Cukr krupice |
90 g |
Hrozinky |
125 g |
Kandovaná pomerančová kůra |
60 g |
Mandle |
30 g |
Máslo čerstvé |
10 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
90 g |
Mrkev kořen |
125 g |
Muškátový oříšek |
3 g |
Rozinky bílé |
250 g |
Rum |
75 ml |
Šťáva citrónová |
40 ml |
Strouhanka |
125 g |
Tuk |
125 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 540 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Smícháme mouku, tuk, mandle, mrkev, rozinky, sušené brusinky, sultánky, strouhanku, muškátový oříšek, kandovanou kůru, cukr
- a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme citronovou šťávu, vejce a dobře promícháme.
- Pudinkovou formu vymažeme máslem. Dáme do ní směs a uhladíme povrch.
- Zavřeme víkem nebo zakryjeme pomazaným papírem na pečení, pak alobalem.
- Formu vložíme na pařák nebo do hrnce s vroucí vodou, která dosahuje nejvýše do půlky formy. Zakryjeme a vaříme 6 hodin. Podle potřeby doplňujeme vodu.
- Formu vyjmeme z pařáku nebo z hrnce a necháme vychladnout. Sejmeme víko nebo kryt z papíru a alobalu. Do pudinku uděláme špejlí několik dírek a nalijeme do nich rum.
- Před podáváním pudink znovu rozehřejeme a vaříme ho další 2-3 hodiny. Ihned podáváme.