Sváteční pudink

Ingredience


Brusinky sušené 125 g
Citronová kůra 10 g
Cukr krupice 90 g
Hrozinky 125 g
Kandovaná pomerančová kůra 60 g
Mandle 30 g
Máslo čerstvé 10 g
Mouka pšeničná hladká T 650 90 g
Mrkev kořen 125 g
Muškátový oříšek 3 g
Rozinky bílé 250 g
Rum 75 ml
Šťáva citrónová 40 ml
Strouhanka 125 g
Tuk 125 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smícháme mouku, tuk, mandle, mrkev, rozinky, sušené brusinky, sultánky, strouhanku, muškátový oříšek, kandovanou kůru, cukr
  2. a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme citronovou šťávu, vejce a dobře promícháme.
  3. Pudinkovou formu vymažeme máslem. Dáme do ní směs a uhladíme povrch.
  4. Zavřeme víkem nebo zakryjeme pomazaným papírem na pečení, pak alobalem.
  5. Formu vložíme na pařák nebo do hrnce s vroucí vodou, která dosahuje nejvýše do půlky formy. Zakryjeme a vaříme 6 hodin. Podle potřeby doplňujeme vodu.
  6. Formu vyjmeme z pařáku nebo z hrnce a necháme vychladnout. Sejmeme víko nebo kryt z papíru a alobalu. Do pudinku uděláme špejlí několik dírek a nalijeme do nich rum.
  7. Před podáváním pudink znovu rozehřejeme a vaříme ho další 2-3 hodiny. Ihned podáváme.