Velikonoční plněný chléb s bylinkami
Ingredience
Kmín drcený |
0.25 kávová lžička |
Kypřicí prášek do perníku |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibulka jarní |
2 ks |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Kopřiva |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tvaroh měkký |
300 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kopřivy spaříme a nasekáme, petrželovou nať a kopr nakrájíme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme i s natí.
- Měkký tvaroh našleháme se solí a pepřem, přidáme česnek, cibuli, kopřivy a bylinky.
- Mouku prosejeme na vál s kypřícím práškem, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, přidáme sůl a kmín. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce alespoň hodinu odpočinout.
- Z těsta oddělíme čtvrtinu, zbylé rozválíme na placku, potřeme tvarohovou nádivkou, zavineme, konce podložíme, aby nádivka nevytékala, a na několika místech lehce propícháme vidličkou. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
- Ze zbylého těsta vyválíme tři válečky, z kterých upleteme copánek, kterým položíme po délce do středu závinu. Potřeme závin rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 175°C pečeme, až závin zrůžoví.
- Chléb porcujeme až po vychladnutí.