Velikonoční plněný chléb s bylinkami

Ingredience


Kmín drcený 0.25 kávová lžička
Kypřicí prášek do perníku 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibulka jarní 2 ks
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Kopřiva 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Tvaroh měkký 300 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kopřivy spaříme a nasekáme, petrželovou nať a kopr nakrájíme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme i s natí.
  2. Měkký tvaroh našleháme se solí a pepřem, přidáme česnek, cibuli, kopřivy a bylinky.
  3. Mouku prosejeme na vál s kypřícím práškem, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, přidáme sůl a kmín. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce alespoň hodinu odpočinout.
  4. Z těsta oddělíme čtvrtinu, zbylé rozválíme na placku, potřeme tvarohovou nádivkou, zavineme, konce podložíme, aby nádivka nevytékala, a na několika místech lehce propícháme vidličkou. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Ze zbylého těsta vyválíme tři válečky, z kterých upleteme copánek, kterým položíme po délce do středu závinu. Potřeme závin rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 175°C pečeme, až závin zrůžoví.
  6. Chléb porcujeme až po vychladnutí.