Krémová polévka ze slávek

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chléb konzumní 4 krajíc
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 40 g
Mušle slávky 500 g
Olej olivový 1 dl
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Smetana na vaření 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 1 l
Vývar rybí 0.5 l
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Slávky opláchneme, vložíme do vařící vody přibližně na 5 minut, uvařené scedíme, necháme vychladnout a vyndáme je z mušlí.
  2. V hrnci roztopíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor, všechny suroviny orestujeme, zalijeme vínem, povaříme do vypaření vína, osolíme, opepříme, vlijeme vývar, povaříme, zalijeme smetanou, za stálého míchání přivedeme k varu a horkou polévku mixérem rozmixujeme. Do rozmixované polévky přimícháme drobně nasekanou petrželku.
  3. Polévku porcujeme na hluboké talíře, vedle do malé misky přidáme krutony.
  4. Krajíce chleba nakrájíme na kostky, v pánvi rozpálíme olej a na něm kostky chleba opečeme, tak připravíme krutony do polévky.