Krémová polévka ze slávek
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chléb konzumní |
4 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mušle slávky |
500 g |
Olej olivový |
1 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Smetana na vaření |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
1 l |
Vývar rybí |
0.5 l |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Slávky opláchneme, vložíme do vařící vody přibližně na 5 minut, uvařené scedíme, necháme vychladnout a vyndáme je z mušlí.
- V hrnci roztopíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor, všechny suroviny orestujeme, zalijeme vínem, povaříme do vypaření vína, osolíme, opepříme, vlijeme vývar, povaříme, zalijeme smetanou, za stálého míchání přivedeme k varu a horkou polévku mixérem rozmixujeme. Do rozmixované polévky přimícháme drobně nasekanou petrželku.
- Polévku porcujeme na hluboké talíře, vedle do malé misky přidáme krutony.
- Krajíce chleba nakrájíme na kostky, v pánvi rozpálíme olej a na něm kostky chleba opečeme, tak připravíme krutony do polévky.