Medový koláč s dýní

Ingredience


Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Likér krémový - Baileys 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Cukr skořicový 2 ks
Dýňové pyré 7 dl
Hřebíček mletý 0.5 kávová lžička
Koňak vaječný 2 polévková lžíce
Med včelí 170 g
Mléko zahuštěné slazené 340 g
Sirup javorový 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Zázvor mletý 1 kávová lžička
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 120 g
Minerální voda perlivá 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 140 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si připravíme dýňové pyré: dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.
  2. Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukách) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy.
  3. Druhý den dýňové pyré v míse promícháme s medem, 2 lžícemi javorového sirupu, 0,5 lžičky soli, 1 lžičkou zázvoru, kondenzovaným slazeným mlékem, mletým hřebíčkem, skořicovým cukrem, 2 lžícemi vaječného koňaku a vajíčkem. Pak vše vyšleháme elektrickým šlehačem dohladka a než si připravíme těsto na koláč, dáme připravené pyré do chladničky.
  4. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. Změklé máslo nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  5. Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  6. Z pečicího papíru vystřihneme kus velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3–5 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  7. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou na okraje pečicí formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou, dáme na něj dýňové pyré a uhladíme.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 175 °C. Pečeme dozlatova 35–40 minut dozlatova.
  9. Mezitím si vyšleháme dobře vychlazenou smetanu elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru a ještě chvilku šleháme.
  10. Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nazdobíme šlehačkou a servírujeme.