Zlatý koláč

Ingredience


Citronová kůra 15 g
Sirup Golden 375 g
Šťáva citrónová 40 ml
Strouhanka 200 g
Máslo čerstvé 90 g
Mouka pšeničná hladká T 650 175 g
Sůl 3 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: mouku a sůl dáme do velké mísy, přidáme máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké tvárné těsto.
  2. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce chladit asi 30 minut.
  3. Na lehce pomoučěném vále vyválíme těsto a vyložíme jím formu vymazanou tukem.
  4. Na pánvi mírně ohřejeme sirup a vmícháme strouhanku, citronovou kůru a šťávu. Nalijeme do formy na dno těsta.
  5. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C, pak zmírníme teplotu na 180 °C (plyn 4) a pečeme ještě 30 minut dozlatova a do ztuhnutí náplně.
  6. Necháme chvíli chladnout ve formě. Podáváme teplé, nakrájené na dílky.