Koláč se sněhem a citronem

Ingredience


Citronová kůra 60 g
Cukr krupice 175 g
Solamyl - bramborový škrob 90 g
Šťáva citrónová 160 ml
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Voda pitná 600 ml
Cukr krupice 250 g
Vaječný bílek slepičí 5 ks
Cukr moučkový 30 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Sůl 3 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: do mísy prolijeme mouku, sůl a moučkový cukr. Přidáme máslo
  2. a zpracujeme prsty s moukou na drobenku.
  3. Přidáme žloutek a přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme chladit asi na 30 minut.
  4. Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vyložíme jím formu. Pečeme bez náplně 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C .
  5. 400 ml vody uvedeme do varu. Zalijeme 200 ml vody s rozmíchanou bramborovou moučkou. Povaříme jen krátce do husta (jako pudink). Zašleháme citronovou kůru, šťávu a cukr.
  6. Krém necháme prochladnout. Nakonec zašleháme žloutky. Rozetřeme na předpečené těsto.
  7. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po lžících zašleháme cukr. Sníh nastříkáme sáčkem s ozdobnou trubičkou pravidelně po celém koláči. Pečeme 30-45 minut dozlatova. Podáváme teplý nebo studený.