Koláč se sněhem a citronem
Ingredience
Citronová kůra |
60 g |
Cukr krupice |
175 g |
Solamyl - bramborový škrob |
90 g |
Šťáva citrónová |
160 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
600 ml |
Cukr krupice |
250 g |
Vaječný bílek slepičí |
5 ks |
Cukr moučkový |
30 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Sůl |
3 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Těsto: do mísy prolijeme mouku, sůl a moučkový cukr. Přidáme máslo
- a zpracujeme prsty s moukou na drobenku.
- Přidáme žloutek a přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme chladit asi na 30 minut.
- Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vyložíme jím formu. Pečeme bez náplně 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C .
- 400 ml vody uvedeme do varu. Zalijeme 200 ml vody s rozmíchanou bramborovou moučkou. Povaříme jen krátce do husta (jako pudink). Zašleháme citronovou kůru, šťávu a cukr.
- Krém necháme prochladnout. Nakonec zašleháme žloutky. Rozetřeme na předpečené těsto.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a po lžících zašleháme cukr. Sníh nastříkáme sáčkem s ozdobnou trubičkou pravidelně po celém koláči. Pečeme 30-45 minut dozlatova. Podáváme teplý nebo studený.