Velšský citronový koláč
Ingredience
Citronová kůra |
50 g |
Cukr krupice |
375 g |
Cukr moučkový |
20 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Šťáva citrónová |
200 ml |
Vejce slepičí |
9 ks |
Cukr krupice |
60 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Sůl |
2 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Těsto: vezmeme mouku, sůl, přidáme máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Vmícháme cukr a spojíme vejcem na měkké hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit.
- Těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme bez náplně 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C .
- Ušleháme vejce, přidáme smetanu, citronovou kůru a šťávu, cukr. Umícháme dohladka a nalijeme na předpečené těsto.
- Pečeme 35-40 minut, až citronová náplň ztuhne. Pokud koláč rychle tmavne, přikryjeme ho volně fólií.
- Koláč necháme trochu vychladnout a pak jej pocukrujeme.