Velšský citronový koláč

Ingredience


Citronová kůra 50 g
Cukr krupice 375 g
Cukr moučkový 20 g
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
Šťáva citrónová 200 ml
Vejce slepičí 9 ks
Cukr krupice 60 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Sůl 2 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: vezmeme mouku, sůl, přidáme máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Vmícháme cukr a spojíme vejcem na měkké hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit.
  2. Těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme bez náplně 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C .
  3. Ušleháme vejce, přidáme smetanu, citronovou kůru a šťávu, cukr. Umícháme dohladka a nalijeme na předpečené těsto.
  4. Pečeme 35-40 minut, až citronová náplň ztuhne. Pokud koláč rychle tmavne, přikryjeme ho volně fólií.
  5. Koláč necháme trochu vychladnout a pak jej pocukrujeme.