Kalifornský čokoládový koláč

Ingredience


Čokoláda na vaření 200 g
Cukr krupice 175 g
Káva instantní 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 125 g
Smetana 12% (konzumní) 150 ml
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Vejce slepičí 3 ks
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: sůl a máslo prsty zpracujeme s moukou na drobenku. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké tvárné těsto.
  2. Těsto zabalíme a dáme na 30 minut vychladit. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a vyložíme jím formu. Pečeme bez náplně asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C , až okraje koláče začnou hnědnout.
  3. Koláč vyjmeme z trouby a zmírníme teplotu na 190 °C.
  4. Čokoládu rozlámeme na malé kousky a dáme do menšího hrnku. Přidáme máslo. Hrnek vložíme do vroucí vodní lázně. Mícháme, až jsou čokoláda s máslem krémovité. Vyjmeme z vodní lázně a necháme prochladnout.
  5. Vejce šleháme s cukrem, přidáme smetanu a do tohoto základu zašleháme změklou čokoládu s máslem a kávu.
  6. Na předpečený koláč rozetřeme připravenou čokoládovou náplň. Pečeme asi 30-35 minut. Když náplň ztuhne, je koláč upečený. Před podáváním nastříkáme na koláč růžičky ze šlehačky.