Kalifornský čokoládový koláč
Ingredience
Čokoláda na vaření |
200 g |
Cukr krupice |
175 g |
Káva instantní |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
125 g |
Smetana 12% (konzumní) |
150 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Vejce slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Těsto: sůl a máslo prsty zpracujeme s moukou na drobenku. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké tvárné těsto.
- Těsto zabalíme a dáme na 30 minut vychladit. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a vyložíme jím formu. Pečeme bez náplně asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C , až okraje koláče začnou hnědnout.
- Koláč vyjmeme z trouby a zmírníme teplotu na 190 °C.
- Čokoládu rozlámeme na malé kousky a dáme do menšího hrnku. Přidáme máslo. Hrnek vložíme do vroucí vodní lázně. Mícháme, až jsou čokoláda s máslem krémovité. Vyjmeme z vodní lázně a necháme prochladnout.
- Vejce šleháme s cukrem, přidáme smetanu a do tohoto základu zašleháme změklou čokoládu s máslem a kávu.
- Na předpečený koláč rozetřeme připravenou čokoládovou náplň. Pečeme asi 30-35 minut. Když náplň ztuhne, je koláč upečený. Před podáváním nastříkáme na koláč růžičky ze šlehačky.