Velikonoční dort se špenátovou nádivkou
Ingredience
Listové těsto |
500 g |
Sezam - semena |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
4 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Olej rostlinný |
60 ml |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
120 ml |
Špenát mražený |
400 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
80 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na tenké plátky, vejce uvaříme natvrdo, sýr nastrouháme na jemno.
- Na oleji osmažíme cibuli, přidáme česnek, zaprášíme moukou a smažíme, až mouka zezlátne. Směs zředíme smetanou, vmícháme špenát a za občasného míchání dusíme. Když je špenát rozmražený, zašleháme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme a povaříme. Na závěr vmícháme sýr, stáhneme ze sporáku a za stálého míchání necháme sýr rozpustit.
- Těsto rozdělíme na menší a větší část tak, abychom z menší části mohli vyválet placku o průměru dortové formy. Větší část rozválíme na placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, aby těsto bylo i na bocích formy. Těsto propícháme vidličkou, navrstvíme špenátovou nádivku, po obvodu dortu poskládáme půlky uvařených vajec žloutkem nahoru. Špenát přikryjeme druhou plackou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky.
- Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, až těsto zezlátne.