Velikonoční dort se špenátovou nádivkou

Ingredience


Listové těsto 500 g
Sezam - semena 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 4 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Mouka pšeničná hladká 30 g
Olej rostlinný 60 ml
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 120 ml
Špenát mražený 400 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 80 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na tenké plátky, vejce uvaříme natvrdo, sýr nastrouháme na jemno.
  2. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme česnek, zaprášíme moukou a smažíme, až mouka zezlátne. Směs zředíme smetanou, vmícháme špenát a za občasného míchání dusíme. Když je špenát rozmražený, zašleháme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme a povaříme. Na závěr vmícháme sýr, stáhneme ze sporáku a za stálého míchání necháme sýr rozpustit.
  3. Těsto rozdělíme na menší a větší část tak, abychom z menší části mohli vyválet placku o průměru dortové formy. Větší část rozválíme na placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, aby těsto bylo i na bocích formy. Těsto propícháme vidličkou, navrstvíme špenátovou nádivku, po obvodu dortu poskládáme půlky uvařených vajec žloutkem nahoru. Špenát přikryjeme druhou plackou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky.
  4. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, až těsto zezlátne.