Slaný koláč s vepřovým masem

Ingredience


Česnek 2 ks
Maizena - kukuřičný škrob 0.5 polévková lžíce
Majoránka 0.5 kávová lžička
Olej sezamový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Šalotka 2 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Vepřové maso mleté 450 g
Voda pitná 2 dl
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
Sýr Čedar 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody.
  2. Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  3. Šalotky s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme dorůžova. Přidáme vepřové mleté maso, podle chuti sůl, černý pepř, majoránku, mletý zázvor, vše promícháme a restujeme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.
  4. Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Těsto by mělo být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto položíme bez pečícího papíru do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy.
  5. Na povrch připraveného koláče rozprostřeme masovou náplň. Rozválíme z druhé části těsta druhou placku, položíme ji na náplň. Okraje stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou a koláč dáme do předehřáté trouby na 220 °C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme ihned horký.