Vepřové žebírko polomské
Ingredience
Hovězí vývar základní |
500 ml |
Jalovec |
1 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 g |
Nové koření mleté |
1 g |
Ocet kvasný lihový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
1 g |
Smetana 12% (konzumní) |
300 ml |
Sůl |
30 g |
Tuk |
150 g |
Vepřová pečeně |
1000 g |
Žampiony čerstvé |
500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Z vepřové pečeně částečně odsekáme obratlové kosti, maso opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme žebírka. Lehce je naklepeme, okraje několikrát nařízneme a žebírka osolíme.
- V polovině dávky tuku připravená žebírka po obou stranách opečeme. Přendáme je do kastrolu, podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme doměkka.
- V tuku od opékání krátce podusíme očištěné a na plátky nakrájené žampiony.
- Z druhé poloviny tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vlažným vývarem, rozmícháme, přilijeme šťávu z dušených žebírek a povaříme.
- Před koncem varu omáčku dosolíme, opepříme, přidáme mleté nové koření, jalovec, ocet, převaříme a zjemníme smetanou.
- Nakonec omáčku procedíme přes hustý cedník na žebírka, přidáme žampiony a vše povaříme.