Vepřové žebírko polomské

Ingredience


Hovězí vývar základní 500 ml
Jalovec 1 g
Mouka pšeničná hladká T 650 70 g
Nové koření mleté 1 g
Ocet kvasný lihový 30 ml
Pepř černý mletý 1 g
Smetana 12% (konzumní) 300 ml
Sůl 30 g
Tuk 150 g
Vepřová pečeně 1000 g
Žampiony čerstvé 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z vepřové pečeně částečně odsekáme obratlové kosti, maso opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme žebírka. Lehce je naklepeme, okraje několikrát nařízneme a žebírka osolíme.
  2. V polovině dávky tuku připravená žebírka po obou stranách opečeme. Přendáme je do kastrolu, podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme doměkka.
  3. V tuku od opékání krátce podusíme očištěné a na plátky nakrájené žampiony.
  4. Z druhé poloviny tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vlažným vývarem, rozmícháme, přilijeme šťávu z dušených žebírek a povaříme.
  5. Před koncem varu omáčku dosolíme, opepříme, přidáme mleté nové koření, jalovec, ocet, převaříme a zjemníme smetanou.
  6. Nakonec omáčku procedíme přes hustý cedník na žebírka, přidáme žampiony a vše povaříme.