Segedínský guláš slovenský
Ingredience
Chléb celozrnný žitný |
300 g |
Cibule |
200 g |
Houby čerstvé |
100 g |
Jíška hotová světlá |
30 g |
Kedlubna |
200 g |
Kmín celý |
3 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Olej rostlinný |
30 ml |
Paprika mletá sladká |
40 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
10 g |
Vepřový bok |
600 g |
Zelí kysané |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kysané zelí scedíme, nálev si ponecháme, zelí trochu pokrájíme, očištěnou kedlubnu nastrouháme nahrubo, houby na plátky. Libovější vepřový bůček odřízneme od kosti, nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno.
- V hrnci rozpálíme olej, přisypeme cibuli, houby, zpěníme, zasypeme bohatě mletou paprikou, orestujeme a přidáme maso. Krátce podusíme, osolíme a okmínujeme. Podlijeme trochou nálevu ze zelí, přidáme kosti z bůčku, zelí s kedlubnou a dusíme doměkka. Nakonec přilijeme mléko, zjemníme sladkou smetanou, zahustíme jíškou, krátce provaříme a odstavíme.
- Před podáváním vyjmeme kosti a jako přílohu volíme tmavý chléb.