Vepřové maso s bratislavskou omáčkou
Ingredience
Celer bulvový |
80 g |
Cibule |
200 g |
Hovězí vývar základní |
400 ml |
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
60 g |
Jíška hotová světlá |
40 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mrkev kořen |
60 g |
Okurky nakládané |
100 g |
Olej rostlinný |
30 ml |
Petržel kořen |
60 g |
Protlak rajčatový |
100 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
100 ml |
Sůl |
10 g |
Vepřová plec |
900 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vepřovou plec nasolíme a necháme chvíli odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kyselou okurku a celer pokrájíme na nudličky.
- V hrnci rozpálíme olej, přiložíme maso vcelku a ze všech stran ho osmažíme. Maso vyndáme, na olej nasypeme cibuli, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem, vrátíme do hrnce maso a dusíme doměkka.
- Mezitím si v pánvi rozehřejeme kousek másla, nasypeme na něj zeleninu i s okurkou a pár minut podusíme.
- Maso opět vyjmeme, nakrájíme na porce, do zbylé šťávy nalijeme mléko, zahustíme jíškou, chvíli povaříme, přidáme zeleninu z pánve, přisypeme nakládaný hrášek, zjemníme smetanou a dovaříme.
- Porce masa upravíme na talíře a přelijeme smetanovou omáčkou.