Vepřové maso s bratislavskou omáčkou

Ingredience


Celer bulvový 80 g
Cibule 200 g
Hovězí vývar základní 400 ml
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 60 g
Jíška hotová světlá 40 g
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 500 ml
Mrkev kořen 60 g
Okurky nakládané 100 g
Olej rostlinný 30 ml
Petržel kořen 60 g
Protlak rajčatový 100 g
Smetana 16% (pochoutková) 100 ml
Sůl 10 g
Vepřová plec 900 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou plec nasolíme a necháme chvíli odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kyselou okurku a celer pokrájíme na nudličky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, přiložíme maso vcelku a ze všech stran ho osmažíme. Maso vyndáme, na olej nasypeme cibuli, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem, vrátíme do hrnce maso a dusíme doměkka.
  3. Mezitím si v pánvi rozehřejeme kousek másla, nasypeme na něj zeleninu i s okurkou a pár minut podusíme.
  4. Maso opět vyjmeme, nakrájíme na porce, do zbylé šťávy nalijeme mléko, zahustíme jíškou, chvíli povaříme, přidáme zeleninu z pánve, přisypeme nakládaný hrášek, zjemníme smetanou a dovaříme.
  5. Porce masa upravíme na talíře a přelijeme smetanovou omáčkou.