Koláč na itaský způsob

Ingredience


Citronová kůra 0.5 polévková lžíce
Cukr moučkový 120 g
Cukr vanilka 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká 240 g
Pomerančová kůra 0.5 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Koňak vaječný 2 polévková lžíce
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Sýr Ricotta 400 g
Sýr tavený smetanový 100 g
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Cukr práškový s vanilkovou příchutí 1.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mísy nasypeme přes síto 240 g hladké mouky společně s 1 lžičkou kypřícího prášku. Přidáme 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 špetky soli, 0.5 lžíce pomerančové a 0.5 lžíce citronové kůry. Promícháme, přidáme 120 g nakrájeného měkkého másla a 2 rozšlehaná vejce. Směs dobře uhněteme, rozdělíme na 2 části, ze kterých vyválíme 2 válečky, zabalíme je do fólie a dáme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout.
  2. Na krém vložíme do mísy italský sýr Ricotta a smetanový sýr, přidáme 1 lžičku vanilkové příchuti, 2 lžíce vaječného koňaku, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 rozšlehaná vejce a 1 lžíci citronové šťávy. Krém vyšleháme elektrickou metlou a dáme ho na na chvíli do chladničky.
  3. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Jednu část těsta položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  4. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Za pomoci pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do pečící formy (bez pečícího papíru).
  5. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje plechu. Poté si stejným způsobem vyválíme druhou polovinu těsta. Na první těsto rozetřeme vychlazený krém, uhladíme, na krém položíme plátky mandlí a vše zakryjeme druhým těstem. Okraje přitiskneme k sobě a povrch těsta na 4 místech nařízneme.
  6. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Pečeme přibližně 50-60 minut dozlatova.
  7. Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho posypeme práškovým cukrem s příchutí vanilky, koláč nakrájíme a podáváme.