Křehký koláč se sýrovým krémem

Ingredience


Čokoláda hořká 50 g
Jahody zahradní 250 g
Kiwi 200 g
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Hera 50 g
Máslo tradiční 60 g
Mouka pšeničná hladká 140 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cukr krupice 120 g
Maizena - kukuřičný škrob 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 2.3 dl
Rum 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1.2 dl
Sýr Lučina - termizovaný 120 g
Tresť vanilková 2 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si připravíme krém: do mísy nasypeme cukr, přidáme žloutky, a kukuřičný škrob Maizenu.
  2. Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny. Za stálého míchání krém necháme vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme sýr lučinu, ještě vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu.
  3. Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
  4. Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky s 1 špetkou soli a 60 g másla a 50 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto s tukem nahrubo promícháme. Zvlášť ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody a pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry a těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  5. Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  6. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.
  7. Okraje těsta přitiskneme o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
  8. Omyjeme jahody a necháme je okapat. Oloupeme kiwi a nakrájíme je na plátky. Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho, posypeme nastrouhanou bílou čokoládou, ozdobíme jahodami, kiwi a servírujeme.