Koláč s javorovým sirupem a dýní
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Dýňové pyré |
5 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2.3 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.2 dl |
Tresť vanilková |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka polohrubá |
70 g |
Mouka pšeničná hladká |
70 g |
Sirup javorový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Likér krémový - Baileys |
1 polévková lžíce |
Sirup javorový |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Připravíme si krém: v míse si promícháme cukr s rozšlehanými 3 vajíčky a 2 lžícemi Maizeny (kukuřičným škrobem).
- Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když mléko přijde k varu, odstavíme rendlík z plotny. Do horkého mléka se smetanou postupně zašleháme směs s cukrem a vajíčky. Vše nalijeme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného promíchání necháme krém vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme 5 lžic dýňového pyré.
- Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
- Na přípravu koláče dáme do mísy 70 g hladké mouky, 70 g polohrubé mouky, špetku soli a přimícháme 2 lžíce javorového sirupu.
- Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Nastříháme si pečicí papír na velikost pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- (Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny v placce lehce zacelíme.)
- Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy.
- Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.
- Na koláčový korpus navršíme krém, uhladíme a koláč vložíme do předehřáté trouby na 175 °C. Pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova. Po 10–15 minutách můžeme koláč překrýt alobalem. Takto pečeme asi 15–20 minut. Pak alobal odložíme a koláč dopečeme dozlatova.
- Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru Baileys Cream a ještě chvilku šleháme.
- Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, kterou ozdobně pokapeme javorovým sirupem a servírujeme.