Křehký koláč s batáty a pomerančem
Ingredience
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká |
140 g |
Ocet vinný |
1 kávová lžička |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Brambory sladké (Batáty) |
420 g |
Cukr krupice |
120 g |
Cukr skořicový |
1 ks |
Hřebíček mletý |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Lučina - termizovaný |
300 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
8 dl |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Likér pomerančový |
1 polévková lžíce |
Pomeranče |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Připravíme si těsto na křehký koláčový korpus. Omyjeme a osušíme pomeranč a kůru jemně nastrouháme. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 lžičku octa a 2 lžíce studené vody.
- Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme do koláčové formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky.
- Batáty oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 7-8 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme je 20 minut. Uvařené batáty scedíme, dáme do mísy, rozmačkáme je na kaši, přidáme 1 špetku soli, 120 g krupicového cukru, 2 předem rozšlehaná vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky muškátového oříšku 2 lžíce rozehřátého másla, 300 g Lučiny, 2 dl smetany a 1 lžíci vaječného likéru. Vše vyšleháme na lehký krém.
- Batátový krém dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut.
- Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci pomerančového likéru a ještě chvilku šleháme.
- Omyjeme a oloupeme pomeranče. Opatrně je sloupneme i z bílé slupky tak, aby nám zbyly jen čisté plátky dužiny. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, pomerančem a podáváme.