Čatní z červené řepy

Ingredience


Červená řepa 1 kg
Cibule 500 g
Cukr krupice 500 g
Hořčičné semínko 1 kávová lžička
Koriandr celý 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 55 g
Nové koření mleté 1 kávová lžička
Ocet vinný 500 ml
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme řepné bulvy, odkrojené asi 5 cm od natě a za mírného příkonu je vaříme, až změknou. Po vychladnutí řepy oloupeme.
  2. Oloupané řepy a cibuli posekáme na malé kousky a vložíme do varné nádoby. Přidáme nové koření, koriandr, hořčičné semínko, sůl a pepř a přisypeme cukr. Vše přelijeme octem tak, aby byly všechny suroviny zality. Uvedeme do varu, za mírného příkonu tepla vaříme asi 25 minut, směs často mícháme. Ze studené vody a mouky vyšleháme hladkou kaši, kterou přidáme k vařené směsi a za stálého míchání dále vaříme ještě asi 5 minut, až čatní zhoustne.
  3. Hotové čatní odstavíme, necháme zchladnout, pak naplníme do nahřátých vypařených sklenic, které uzavřeme a označíme.