Čatní z červené řepy
Ingredience
Červená řepa |
1 kg |
Cibule |
500 g |
Cukr krupice |
500 g |
Hořčičné semínko |
1 kávová lžička |
Koriandr celý |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
55 g |
Nové koření mleté |
1 kávová lžička |
Ocet vinný |
500 ml |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 50 porcí
- Do hrnce dáme řepné bulvy, odkrojené asi 5 cm od natě a za mírného příkonu je vaříme, až změknou. Po vychladnutí řepy oloupeme.
- Oloupané řepy a cibuli posekáme na malé kousky a vložíme do varné nádoby. Přidáme nové koření, koriandr, hořčičné semínko, sůl a pepř a přisypeme cukr. Vše přelijeme octem tak, aby byly všechny suroviny zality. Uvedeme do varu, za mírného příkonu tepla vaříme asi 25 minut, směs často mícháme. Ze studené vody a mouky vyšleháme hladkou kaši, kterou přidáme k vařené směsi a za stálého míchání dále vaříme ještě asi 5 minut, až čatní zhoustne.
- Hotové čatní odstavíme, necháme zchladnout, pak naplníme do nahřátých vypařených sklenic, které uzavřeme a označíme.