Vepřový bůček zapečený v zelí

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 150 g
Kmín celý 4 g
Paprika mletá sladká 20 g
Salám měkký 300 g
Slanina vepřová 120 g
Smetana zakysaná 11% 180 ml
Sůl 10 g
Vepřový bok 600 g
Zelí kysané 600 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bůček bez kosti omyjeme, vložíme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě jen 30 minut. Mezitím připravíme zelí.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na drobné kostičky, česnek prolisujeme, salám pokrájíme na plátky.
  3. V pánvi rozškvaříme slaninu, přisypeme cibuli, osmahneme, přidáme česnek, zasypeme mletou paprikou, podlijeme dvěma lžícemi vypečené šťávy z bůčku, promícháme a odstavíme.
  4. Kysané zelí scedíme, vložíme do mísy, přidáme cibulovou směs z pánve a promícháme. Nedopečený bůček nakrájíme na plátky.
  5. Do pekáčku vložíme polovinu ochuceného zelí, poklademe plátky bůčku, plátky salámu, zakryjeme druhou polovinou zelí a zalijeme kysanou smetanou a zbylou šťávou z pekáčku. Vložíme do trouby a pečeme aspoň 40 minut.
  6. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a ihned podáváme.