Vepřový bůček zapečený v zelí
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
150 g |
Kmín celý |
4 g |
Paprika mletá sladká |
20 g |
Salám měkký |
300 g |
Slanina vepřová |
120 g |
Smetana zakysaná 11% |
180 ml |
Sůl |
10 g |
Vepřový bok |
600 g |
Zelí kysané |
600 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Bůček bez kosti omyjeme, vložíme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě jen 30 minut. Mezitím připravíme zelí.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na drobné kostičky, česnek prolisujeme, salám pokrájíme na plátky.
- V pánvi rozškvaříme slaninu, přisypeme cibuli, osmahneme, přidáme česnek, zasypeme mletou paprikou, podlijeme dvěma lžícemi vypečené šťávy z bůčku, promícháme a odstavíme.
- Kysané zelí scedíme, vložíme do mísy, přidáme cibulovou směs z pánve a promícháme. Nedopečený bůček nakrájíme na plátky.
- Do pekáčku vložíme polovinu ochuceného zelí, poklademe plátky bůčku, plátky salámu, zakryjeme druhou polovinou zelí a zalijeme kysanou smetanou a zbylou šťávou z pekáčku. Vložíme do trouby a pečeme aspoň 40 minut.
- Hotový pokrm rozdělíme na talíře a ihned podáváme.