Koláč z listového těsta s mandlovým krémem

Ingredience


Cukr práškový s vanilkovou příchutí 2 polévková lžíce
Listové těsto 500 g
Cukr krupice 230 g
Likér mandlový - Amaretto 2 polévková lžíce
Mandle 230 g
Máslo čerstvé 280 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme mandlový krém: do mísy dáme 280 g na kousky pokrájeného změklého másla, 230 g cukru krupice a 230 g pomletých mandlí. Směs vyšleháme elektrickým šlehačem do krému, potom přidáme 3 vajíčka a 2 lžíce mandlového likéru, které jsme prošlehali zvlášť. Vyšleháme lehký krém, který zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky asi na 20 minut.
  2. Listové těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Potom z každého plátu vykrojíme kruh podle talíře nebo pečící formy.
  3. První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém, posypeme nastrouhanou mléčnou čokoládou. Druhý plát těsta ozdobně nařízneme od středu k okrajům (5-6 řezů). Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem. Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme 25 minut dozlatova.
  4. Koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a servírujeme.