Citrónový dort s mandarinkamí

Ingredience


Cukr moučkový 50 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká 200 g
Citronová šťáva 1.5 dl
Cukr krupice 150 g
Kompot mandarinkový 100 g
Máta 10 g
Smetana 33% (šlehačka) 500 g
Vejce slepičí 7 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku vysypeme do misky, přisypeme kypřící prášek, na kostky nakrájené máslo, rukou zpracujeme, přidáme krupicový cukr, 4 celá vejce a vypracujeme tuhé těsto, které odložíme na 30 minut na studené místo.
  2. Těsto přeložíme z misky na moukou vysypaný vál a válečkem na těsto ho rozválíme na velikost dortové formy, ve které budeme péct.
  3. Rozválené těsto rozložíme do formy, obložíme také okraje a necháme ještě 15 minut na chladném místě. Troubu předehřejeme, připravené těsto ve formě přikryjeme pečícím papírem a vložíme ho do trouby na 15 minut. Sundáme papír a těsto pečeme dalších 10 minut. Když je korpus upečený, vytáhneme ho z trouby, necháme trochu vychladnout, vylijeme na korpus náplň, vrátíme zpátky do trouby a pečeme přibližně 30 minut do úplného zhoustnutí náplně.
  4. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme ho vychladnout, ozdobíme měsíčky mandarinek, mátou, nakrájíme na trojúhelníkové porce, pokládáme na dezertní talíř a podáváme.
  5. Náplň: Do misky rozklepneme 3 celá vejce, cukr, vyšleháme do světlé pěny, přidáme vyšlehanou smetanu, nakonec citrónovou šťávu a spolu ještě promícháme.