Citrónový dort s mandarinkamí
Ingredience
Cukr moučkový |
50 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká |
200 g |
Citronová šťáva |
1.5 dl |
Cukr krupice |
150 g |
Kompot mandarinkový |
100 g |
Máta |
10 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
500 g |
Vejce slepičí |
7 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mouku vysypeme do misky, přisypeme kypřící prášek, na kostky nakrájené máslo, rukou zpracujeme, přidáme krupicový cukr, 4 celá vejce a vypracujeme tuhé těsto, které odložíme na 30 minut na studené místo.
- Těsto přeložíme z misky na moukou vysypaný vál a válečkem na těsto ho rozválíme na velikost dortové formy, ve které budeme péct.
- Rozválené těsto rozložíme do formy, obložíme také okraje a necháme ještě 15 minut na chladném místě. Troubu předehřejeme, připravené těsto ve formě přikryjeme pečícím papírem a vložíme ho do trouby na 15 minut. Sundáme papír a těsto pečeme dalších 10 minut. Když je korpus upečený, vytáhneme ho z trouby, necháme trochu vychladnout, vylijeme na korpus náplň, vrátíme zpátky do trouby a pečeme přibližně 30 minut do úplného zhoustnutí náplně.
- Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme ho vychladnout, ozdobíme měsíčky mandarinek, mátou, nakrájíme na trojúhelníkové porce, pokládáme na dezertní talíř a podáváme.
- Náplň: Do misky rozklepneme 3 celá vejce, cukr, vyšleháme do světlé pěny, přidáme vyšlehanou smetanu, nakonec citrónovou šťávu a spolu ještě promícháme.