Koláč z listového těsta s broskvemi

Ingredience


Listové těsto 500 g
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Cukr krupice 230 g
Cukr vanilka 1 ks
Kompot broskvový 1 kg
Likér broskvový 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Sýr Lučina - termizovaný 280 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme krém: do mísy dáme 280 g na sýr Lučinu, 230 g cukru krupice, 1.5 dl smetany, vanilkový cukr. Směs vyšleháme elektrickým šlehačem do krému, potom přidáme 3 vajíčka se 2 lžícemi broskvového likéru. Vyšleháme lehký krém, který zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho do chladničky asi na 20 minut.
  2. Broskvový kompot scedíme a šťávu zachytíme.
  3. Z listového těsta na pomoučeném vále vyválíme dva pláty o síle 2-3 mm. Z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Potom z každého plátu vykrojíme kruh podle talíře nebo pečící formy.
  4. První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém, na který poklademe na plátky pokrájené broskve. (4 poloviny broskví si odložíme na ozdobu.)
  5. Druhý plát ozdobně uprostřed těsta nastřihneme nůžkami (5-6 zářezů). Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem. Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme 25 minut dozlatova.
  6. Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, vanilkovou příchuť a ještě chvilku šleháme.
  7. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou a nakrájenými dílky z broskví.