Celozrnný koláč s rebarborou a kokosovou drobenkou

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr krupice 30 g
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná celozrnná 70 g
Mouka pšeničná hladká 70 g
Ocet vinný 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cukr krystal 90 g
Kokos strouhaný 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 90 g
Mouka polohrubá 140 g
Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 1 ks
Maliny 80 g
Reveň (Rebarbora) 600 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 30 g krupicového cukru a 1 lžíci nastrouhané citronové kůry. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto důkladně prohněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  2. Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  3. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  4. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme.
  5. Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečícího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu.
  6. Na drobenku nasypeme do misky 140 g polohrubé mouky, 4 lžíce nastrouhaného kokosu, 90 g krystalového cukru a 90 g másla. Pomocí prstů drobenku zpracujeme na malé hrudky.
  7. Omyjeme a necháme okapat maliny. Rebarboru omyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji přibližně na 3cm kousky. V míse ji promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Maliny zlehka, abychom je moc nerozmačkali, promícháme s rebarborou.
  8. Ovoce rozprostřeme na koláčový korpus, posypeme drobenkou a koláč dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 180 °C přibližně 30-40 minut.
  9. Koláč podáváme vychladlý.