Hovězí pečeně pikantní
Ingredience
Bobkový list |
3 g |
Brambory vařené |
600 g |
Cibule |
120 g |
Feferony |
20 g |
Hovězí maso zadní |
1 kg |
Hovězí vývar základní |
800 ml |
Jíška hotová tmavá |
20 g |
Nové koření celé |
3 g |
Ocet vinný červený |
3 ml |
Olej rostlinný |
40 g |
Omáčka sojová pikantní |
5 ml |
Paprika mletá pálivá |
5 g |
Paprika mletá sladká |
15 g |
Pepř černý celý |
3 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
10 g |
Víno červené |
300 ml |
Zelenina nakládaná |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hovězí maso vcelku lehce naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme ze všech stran v rozpáleném oleji. Cibuli nakrájíme nadrobno, feferonku na slabé nudličky. Maso vyndáme, do oleje nasypeme cibuli s feferonkou, orestujeme, zasypeme mletou sladkou i pálivou paprikou, promícháme, přelijeme do pekáče, přiložíme maso, podlijeme vínem, okořeníme novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem, osolíme, opepříme a dáme péct. Asi po půl hodině, kdy se víno téměř odpaří, podlijeme vývarem, přidáme nakládanou zeleninu, dochutíme octem, sojovou omáčkou a dopečeme. Občas podlijeme vývarem.
- Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, šťávu v pekáči zahustíme jíškou, chvíli povaříme a odstavíme.
- Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.