Opečená rýže smíchaná se sépiemi
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička zelená |
1 ks |
Cibulka jarní |
5 ks |
Hrachové lusky |
150 g |
Hrášek |
200 g |
Koriandr čerstvý |
50 g |
Olej sezamový |
6 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
2 polévková lžíce |
Rýže dlouhozrnná |
600 g |
Šalotka |
1 ks |
Sépie |
400 g |
Sójové výhonky |
75 g |
Sůl |
1 špetka |
Víno rýžové čínské |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jarní cibulky a cukrové lusky opláchneme pod proudem tekoucí vody a odložíme, aby okapaly. Potom cibulky nakrájíme na kolečka a cukrové lusky na drobné kousky. Omytý koriandr nasekáme najemno. Šalotku i česnek zbavíme slupky a také nasekáme na drobné kousky. Opláchnutou chilli papričku rozřízneme, odstraníme z ní semínka a naporcujeme ji najemmno. Sójové výhonky omyjeme a nasekáme na kousky o délce maximálně 2 centimetry.
- Uvaříme ve větším hrnci v osolené vodě rýži, scedíme ji a necháme přikrytou pokličkou.
- Pod tekoucím proudem studené vody opláchneme sépie a 1 minutu je blanšírujeme ve vařící vodě. Potom je vyjmeme a odložíme stranou, aby mohly okapat.
- Připravíme wok, ve kterém zahřejeme 2 polévkové lžíce oleje, vhodíme na ně sépie a zprudka opékáme, dokud se asi během 2 minut nezbarví. Potom je vyjmeme z woku, do kterého potom přidáme další dvě lžíce oleje a vložíme uvařenou rýži, kterou 3 minuty opékáme. Potom i rýži vyjmeme z pánve.
- Do woku vlijeme další 2 lžíce oleje a pánev zahřejeme. Nejprve přidáme česnek, potom šalotku společně s chilli papričkou, hrášek a cukrové lusky. Za stálého míchání restujeme po dobu 2 minut. Přisypeme sójové výhonky a jarní cibulky, restujeme ještě další dvě minuty. Pak přidáme sépie a rýži. Dochutíme sójovou omáčkou a rýžovým vínem, osolíme a posypeme koriandrem.