Opečená rýže smíchaná se sépiemi

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chilli paprička zelená 1 ks
Cibulka jarní 5 ks
Hrachové lusky 150 g
Hrášek 200 g
Koriandr čerstvý 50 g
Olej sezamový 6 polévková lžíce
Omáčka sójová 2 polévková lžíce
Rýže dlouhozrnná 600 g
Šalotka 1 ks
Sépie 400 g
Sójové výhonky 75 g
Sůl 1 špetka
Víno rýžové čínské 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jarní cibulky a cukrové lusky opláchneme pod proudem tekoucí vody a odložíme, aby okapaly. Potom cibulky nakrájíme na kolečka a cukrové lusky na drobné kousky. Omytý koriandr nasekáme najemno. Šalotku i česnek zbavíme slupky a také nasekáme na drobné kousky. Opláchnutou chilli papričku rozřízneme, odstraníme z ní semínka a naporcujeme ji najemmno. Sójové výhonky omyjeme a nasekáme na kousky o délce maximálně 2 centimetry.
  2. Uvaříme ve větším hrnci v osolené vodě rýži, scedíme ji a necháme přikrytou pokličkou.
  3. Pod tekoucím proudem studené vody opláchneme sépie a 1 minutu je blanšírujeme ve vařící vodě. Potom je vyjmeme a odložíme stranou, aby mohly okapat.
  4. Připravíme wok, ve kterém zahřejeme 2 polévkové lžíce oleje, vhodíme na ně sépie a zprudka opékáme, dokud se asi během 2 minut nezbarví. Potom je vyjmeme z woku, do kterého potom přidáme další dvě lžíce oleje a vložíme uvařenou rýži, kterou 3 minuty opékáme. Potom i rýži vyjmeme z pánve.
  5. Do woku vlijeme další 2 lžíce oleje a pánev zahřejeme. Nejprve přidáme česnek, potom šalotku společně s chilli papričkou, hrášek a cukrové lusky. Za stálého míchání restujeme po dobu 2 minut. Přisypeme sójové výhonky a jarní cibulky, restujeme ještě další dvě minuty. Pak přidáme sépie a rýži. Dochutíme sójovou omáčkou a rýžovým vínem, osolíme a posypeme koriandrem.