Zapečený uhoř s čočkou
Ingredience
Celer řapíkatý |
50 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Čočka zelená Puy |
300 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Úhoř říční |
1000 g |
Voda pitná |
2 l |
Kari koření |
2 kávová lžička |
Olej dýňový |
1 dl |
Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička |
Víno červené |
2 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Čočku namočíme do vody na celou noc. Druhý den ji v té samé vodě uvaříme do měkka a vsypeme do máslem vymazané zapékací mísy, posypeme pepřem. Zvlášť v jiném hrnci s osolenou vodou uvaříme mrkev a celer, uvařené poté nakrájíme na malé kostky, smícháme s měkkou čočkou. Uhoře stáhneme z kůže, umyjeme, namočíme do marinády a marinujeme také celou noc.
- Vyjmeme z marinády, nakrájíme na špalíčky, osušíme. Na pánvi rozpálíme máslo, přidáme na kolečka nakrájený česnek, jemně nasekanou cibuli, osmažíme, přidáme špalíčky uhoře, opečeme, potom je vyndáme z pánve a naskládáme do zapékací mísy, kde už máme uvařenou čočku. Zbylým máslem čočku polijeme. Připravenou mísu nložíme do předehřáté trouby a zapékáme přibližně 15 minut. Poté vytáhneme z trouby a porcujeme na mělké talíře.
- Marináda: Do nádoby nalijeme víno, olej, přidáme rozmarýn, kari koření a vše důkladně promícháme.