Zapečený uhoř s čočkou

Ingredience


Celer řapíkatý 50 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Čočka zelená Puy 300 g
Máslo čerstvé 30 g
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Úhoř říční 1000 g
Voda pitná 2 l
Kari koření 2 kávová lžička
Olej dýňový 1 dl
Rozmarýn čerstvý 1 kávová lžička
Víno červené 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čočku namočíme do vody na celou noc. Druhý den ji v té samé vodě uvaříme do měkka a vsypeme do máslem vymazané zapékací mísy, posypeme pepřem. Zvlášť v jiném hrnci s osolenou vodou uvaříme mrkev a celer, uvařené poté nakrájíme na malé kostky, smícháme s měkkou čočkou. Uhoře stáhneme z kůže, umyjeme, namočíme do marinády a marinujeme také celou noc.
  2. Vyjmeme z marinády, nakrájíme na špalíčky, osušíme. Na pánvi rozpálíme máslo, přidáme na kolečka nakrájený česnek, jemně nasekanou cibuli, osmažíme, přidáme špalíčky uhoře, opečeme, potom je vyndáme z pánve a naskládáme do zapékací mísy, kde už máme uvařenou čočku. Zbylým máslem čočku polijeme. Připravenou mísu nložíme do předehřáté trouby a zapékáme přibližně 15 minut. Poté vytáhneme z trouby a porcujeme na mělké talíře.
  3. Marináda: Do nádoby nalijeme víno, olej, přidáme rozmarýn, kari koření a vše důkladně promícháme.