Slaný Filo závin se sýrem a šunkou
Ingredience
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Sůl hrubozrnná |
1 kávová lžička |
Šunka uzená |
180 g |
Sýr gouda plátky 48% |
180 g |
Těsto filo |
4 plátek |
Vejce slepičí |
1 ks |
Máslo pomazánkové |
100 g |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
2 špetka |
Sýr matador smetanový |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Připravíme krém: do mísy vložíme smetanový sýr, pomazánkové máslo, sůl, pepř a smetanu. Vše vyšleháme elektrickou metlou do lehkého krému. Červenou sladkou papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a pokrájíme na malé kostičky, které zamícháme do krému.
- 4 plátky těsta Filo rozložíme na vále, potřeme rozpuštěným máslem a poskládáme na sebe.
- Na poslední plát položíme plátky šunky, na něj tenké plátky tvrdého sýra. Doprostřed po celé délce klademe vrstvu krému.
- Volné koncové okraje (asi 2,5 cm) těsta přehneme a těsto zavineme do závinu. Položíme ho na plech s pečicím papírem tak, aby spojení těsta bylo vespod. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme do předehřáté trouby na 220°C. Posypeme kmínem a hrubou solí, pečeme přibližně 15 minut do zlatova.
- Upečený závin necháme vychladnout, poté ho nakrájíme a podáváme.