Slaný Filo závin se sýrem a šunkou

Ingredience


Kmín celý 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Sůl hrubozrnná 1 kávová lžička
Šunka uzená 180 g
Sýr gouda plátky 48% 180 g
Těsto filo 4 plátek
Vejce slepičí 1 ks
Máslo pomazánkové 100 g
Paprika červená 1 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 2 špetka
Sýr matador smetanový 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme krém: do mísy vložíme smetanový sýr, pomazánkové máslo, sůl, pepř a smetanu. Vše vyšleháme elektrickou metlou do lehkého krému. Červenou sladkou papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a pokrájíme na malé kostičky, které zamícháme do krému.
  2. 4 plátky těsta Filo rozložíme na vále, potřeme rozpuštěným máslem a poskládáme na sebe.
  3. Na poslední plát položíme plátky šunky, na něj tenké plátky tvrdého sýra. Doprostřed po celé délce klademe vrstvu krému.
  4. Volné koncové okraje (asi 2,5 cm) těsta přehneme a těsto zavineme do závinu. Položíme ho na plech s pečicím papírem tak, aby spojení těsta bylo vespod. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme do předehřáté trouby na 220°C. Posypeme kmínem a hrubou solí, pečeme přibližně 15 minut do zlatova.
  5. Upečený závin necháme vychladnout, poté ho nakrájíme a podáváme.