Broskvový koláč s marcipánovou drobenkou
Ingredience
Cukr krystal |
80 g |
Marcipánová hmota surová |
120 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka polohrubá |
100 g |
Broskve |
1 kg |
Brusinky |
3 polévková lžíce |
Cukr krystal |
110 g |
Likér Maraschino (Maraska) |
2 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
30 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hladká |
70 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na drobenku dáme do mísy 120 g rozdrobeného marcipánu, 100 g polohrubé mouky, 80 g másla a 80 g krystalového cukru. Směs prsty promícháme, zapracujeme máslo tak, že se utvoří malé hrudky.
- Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru. 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.
- Na mírně pomoučněném válu z těsta zformujeme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- Nastříháme pečicí papír na kusy o velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm ve tvaru formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tak, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme do požadovaného tvaru. Trhliny lehce zacelíme.
- Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy.
- Broskve omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a pokrájíme na plátky. Vložíme je do mísy, promícháme se 2 lžícemi kukuřičného škrobu, sušenými brusinkami, 100 - 110 g krystalového cukru a ořechovým likérem.
- Na korpus rozložíme ovocnou směs, posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct. Prvních 10 minut pečeme při 200°C, pak teplotu snížíme a koláč dopečeme do zlatova při 185 - 190C° (přibližně 35 - 40 minut).
- Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme.