Broskvový koláč s marcipánovou drobenkou

Ingredience


Cukr krystal 80 g
Marcipánová hmota surová 120 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 100 g
Broskve 1 kg
Brusinky 3 polévková lžíce
Cukr krystal 110 g
Likér Maraschino (Maraska) 2 polévková lžíce
Maizena - kukuřičný škrob 2 polévková lžíce
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr moučkový 30 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká 70 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na drobenku dáme do mísy 120 g rozdrobeného marcipánu, 100 g polohrubé mouky, 80 g másla a 80 g krystalového cukru. Směs prsty promícháme, zapracujeme máslo tak, že se utvoří malé hrudky.
  2. Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru. 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.
  3. Na mírně pomoučněném válu z těsta zformujeme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
  4. Nastříháme pečicí papír na kusy o velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm ve tvaru formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
  5. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tak, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme do požadovaného tvaru. Trhliny lehce zacelíme.
  6. Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy.
  7. Broskve omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a pokrájíme na plátky. Vložíme je do mísy, promícháme se 2 lžícemi kukuřičného škrobu, sušenými brusinkami, 100 - 110 g krystalového cukru a ořechovým likérem.
  8. Na korpus rozložíme ovocnou směs, posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct. Prvních 10 minut pečeme při 200°C, pak teplotu snížíme a koláč dopečeme do zlatova při 185 - 190C° (přibližně 35 - 40 minut).
  9. Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme.