Zeleninová rýže opečená

Ingredience


Bambusové výhonky 200 g
Česnek 2 stroužek
Cibulka jarní 3 ks
Fazole 200 g
Houby Shitake sušené 25 g
Mrkev kořen 200 g
Olej arašídový (podzemnicový) 4 polévková lžíce
Olej sezamový 1 polévková lžíce
Omáčka sójová 5 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Rýže dlouhozrnná 500 g
Zázvor celý 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem uvaříme ve vroucí osolené vodě rýži, scedíme ji a necháme stranou.
  2. Připravíme houby, které zalijeme vařící vodou. Ponecháme je 20 minut v této vodě máčet.
  3. Mezitím nachystáme omyté jarní cibulky, které nakrájíme na drobné kostičky. Česnek a zázvor zbavíme slupek a nasekáme nadrobno. Omyjeme bambusové výhonky a rozkrájíme je na tenké proužky. Pórek opláchneme a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 centimetru. Opláchnutou a oškrábanou mrkev nakrájíme asi na 3 milimetry tlustá kolečka. Přebrané fazole omyjeme.
  4. Z hub vyčkáme všechnu přebytečnou vodu a nakrájíme je nadrobno. 125 ml vymačkané vody odložíme stranou pro další použití.
  5. Do nachystaného woku vlijeme arašídový olej a osmažíme na něm nasekaný česnek se zázvorem. Potom přidáváme veškerou zeleninu: pórek, mrkev, cibulku, bambusové výhonky, fazole, nakonec rýži. Zvýšíme plamen, aby se chladná rýže dobře prohřála a zalijeme ještě vodou z hub.
  6. Nakonec pokrm zakápneme sójovou omáčkou a sezamovým olejem.