Zeleninová rýže opečená
Ingredience
Bambusové výhonky |
200 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibulka jarní |
3 ks |
Fazole |
200 g |
Houby Shitake sušené |
25 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej arašídový (podzemnicový) |
4 polévková lžíce |
Olej sezamový |
1 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
5 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Rýže dlouhozrnná |
500 g |
Zázvor celý |
20 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem uvaříme ve vroucí osolené vodě rýži, scedíme ji a necháme stranou.
- Připravíme houby, které zalijeme vařící vodou. Ponecháme je 20 minut v této vodě máčet.
- Mezitím nachystáme omyté jarní cibulky, které nakrájíme na drobné kostičky. Česnek a zázvor zbavíme slupek a nasekáme nadrobno. Omyjeme bambusové výhonky a rozkrájíme je na tenké proužky. Pórek opláchneme a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 centimetru. Opláchnutou a oškrábanou mrkev nakrájíme asi na 3 milimetry tlustá kolečka. Přebrané fazole omyjeme.
- Z hub vyčkáme všechnu přebytečnou vodu a nakrájíme je nadrobno. 125 ml vymačkané vody odložíme stranou pro další použití.
- Do nachystaného woku vlijeme arašídový olej a osmažíme na něm nasekaný česnek se zázvorem. Potom přidáváme veškerou zeleninu: pórek, mrkev, cibulku, bambusové výhonky, fazole, nakonec rýži. Zvýšíme plamen, aby se chladná rýže dobře prohřála a zalijeme ještě vodou z hub.
- Nakonec pokrm zakápneme sójovou omáčkou a sezamovým olejem.