Česká hrachovka s párkem
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hrách žlutý předvařený |
400 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový květ |
1 špetka |
Olej slunečnicový |
2.5 polévková lžíce |
Párky Frankfurtské |
8 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
1.5 l |
Česnek |
4 stroužek |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli a mrkev pokrájíme na větší kousky, česnek oloupeme, stonek řapíkatého celeru pokrájíme, vše nasekáme v robotu. Na středním ohni pak směsku osmahneme, aby zelenina byla měkká, ale ne hnědá, to znamená přibližně 5 - 10 minut. Přidáme mletý muškátový květ, promícháme, přidáme žlutý předvařený hrách a znovu dobře promícháme. Pak přilijeme drůbeží nebo zeleninový vývar, přihodíme bobkové listy a opět přivedeme k varu. Ztlumíme oheň, hrnec přikryjeme a vaříme, dokud není hrách měkký a polévka hustá, přibližně hodinu. Není-li hrách ještě měkký, ale polévka už zhoustla, zředíme ji vývarem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec v polévce prohřejeme nakrájené frankfurtské párky.