Pirohy z kynutého těsta se sušenými rajčaty
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Mozzarella |
90 g |
Rajčata sušená sterilovaná |
90 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 dl |
Sýr Almette |
200 g |
Sýr Eidam cihla 30% |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí |
30 g |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2.3 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si náplň. Bazalku omyjeme a lístky drobně nakrájíme. Do mísy dáme sýr Almette, drobně nakrájený sýr Mozarellu, nastrouhaný Eidam sýr a 0.5 dl smetany a bazalku. Krém vyšleháme elektrickou metlou. Sušená nakládaná rajčata pokrájíme na malé kousky. Vše dobře promícháme. Dáme na 20 minut do chladničky.
- Připravíme si kynuté těsto: do mísy nasypeme 500 g hladké mouky s 1 lžičkou soli, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Posypeme je špetkou cukru, kvasnice zalijeme 2.3 dl teplé vody. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme 1 lžíci olivového oleje. Vše promícháme a důkladně těsto prohněteme. Těsto by mělo být tužší, ale vláčné. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme vykynout.
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 8 dílů. Z každého znovu uhněteme bochánek, pod utěrkou je necháme znovu vykynout (10-15 minut). Pak z nich vyválíme placky, silné 3 mm a o průměru přibližně 10-12 cm .
- Náplň rozdělíme na 8 díly. Na polovinu každé placky poklademe náplň. Těsto v polovině přehneme a okraje k sobě dobře přitiskneme a ozdobně je ohneme, aby nám náplň nevytekla.
- Pirohy položíme na na plech vyložený pečícím papírem tak, že spojené okraje budou nahoře. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Nůžkami na dvou místech těsto nepatrně (5 mm) zastřihneme.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230°C dozlatova 15-20 minut. Pirohy podáváme teplé.