Pirohy z kynutého těsta se sušenými rajčaty

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Mozzarella 90 g
Rajčata sušená sterilovaná 90 g
Smetana 33% (šlehačka) 0.5 dl
Sýr Almette 200 g
Sýr Eidam cihla 30% 3 polévková lžíce
Cukr krupice 1 špetka
Droždí 30 g
Kmín celý 2 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 500 g
Olej olivový extra panenský 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2.3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si náplň. Bazalku omyjeme a lístky drobně nakrájíme. Do mísy dáme sýr Almette, drobně nakrájený sýr Mozarellu, nastrouhaný Eidam sýr a 0.5 dl smetany a bazalku. Krém vyšleháme elektrickou metlou. Sušená nakládaná rajčata pokrájíme na malé kousky. Vše dobře promícháme. Dáme na 20 minut do chladničky.
  2. Připravíme si kynuté těsto: do mísy nasypeme 500 g hladké mouky s 1 lžičkou soli, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Posypeme je špetkou cukru, kvasnice zalijeme 2.3 dl teplé vody. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme 1 lžíci olivového oleje. Vše promícháme a důkladně těsto prohněteme. Těsto by mělo být tužší, ale vláčné. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme vykynout.
  3. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 8 dílů. Z každého znovu uhněteme bochánek, pod utěrkou je necháme znovu vykynout (10-15 minut). Pak z nich vyválíme placky, silné 3 mm a o průměru přibližně 10-12 cm .
  4. Náplň rozdělíme na 8 díly. Na polovinu každé placky poklademe náplň. Těsto v polovině přehneme a okraje k sobě dobře přitiskneme a ozdobně je ohneme, aby nám náplň nevytekla.
  5. Pirohy položíme na na plech vyložený pečícím papírem tak, že spojené okraje budou nahoře. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Nůžkami na dvou místech těsto nepatrně (5 mm) zastřihneme.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230°C dozlatova 15-20 minut. Pirohy podáváme teplé.