Listové šátečky s bramborovou kaší a brynzou
Ingredience
Brambory |
350 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Brynza |
150 g |
Voda pitná |
6 dl |
Listové těsto |
500 g |
Sezam - semena |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostičky, dáme do hrnce zalijeme 6 dl vody, přidáme 0.5 lžičky soli, 0.5 lžičky kmínu a vaříme je 20-25 minut doměkka. Omyjeme a drobně pokrájíme čerstvý kopr.
- Uvařené brambory scedíme, přidáme k nim 0.5 lžíce másla, teplé mléko 1 dl a vyšleháme kaši, ke konci šlehání přidáme Brynzu a kaši došleháme. Pak přimícháme kopr. Kaše by neměla být řídká.
- Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát silný 0.5 cm. Nakrájíme ho na čtverce přibližně 13 x 13 cm. Do středu čtverců naneseme 2 lžíce sýrové náplně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Jeden roh čtverce přeložíme k protilehlému rohu, okraje k sobě dobře přitiskneme a dozdobíme přitisknutím vidličky. Takto připravíme všechny taštičky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je zbývajícím vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem a dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme je přibližně 20 minut dozlatova.
- Podáváme je teplé i vychladlé.