Zapečené vrstvené zelí

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Klobása debrecínská 150 g
Rýže loupaná 100 g
Sádlo vepřové škvařené 40 g
Slanina vepřová 50 g
Smetana 12% (konzumní) 2 dl
Sůl 15 g
Uzené maso vařené 300 g
Vepřové maso libové 400 g
Voda pitná 6 dl
Zelí kysané 1 kg
Máslo 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zakysané zelí zakryté pozvolna dusíme v kastrolu spolu s na kostičky nakrájeným uzeným vepřovým masem. V jiném kastrolu na sádle zpěníme cibuli, na ni vložíme na kostky nakrájené vepřové maso, prolisovaný česnek, osolíme, podlijeme a zakryté pozvolna dusíme asi 45 minut, podle potřeby podléváme.
  2. Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájíme si klobásu na plátky.
  3. Když je maso i zelí měkké, vymažeme máslem pekáč, do kterého budeme vkládat jednotlivé vrstvy. Nejprve zelí s uzeným masem, na něj plátky klobásy, které polijeme slaninou i s výpečky a znovu vrstvu zelí, na kterou nalijeme smetanu. Další vrstvou je dušená, osolená rýže, na ni přijde dušené maso a nakonec opět vrstva zelí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.