Zapečené vrstvené zelí
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Klobása debrecínská |
150 g |
Rýže loupaná |
100 g |
Sádlo vepřové škvařené |
40 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2 dl |
Sůl |
15 g |
Uzené maso vařené |
300 g |
Vepřové maso libové |
400 g |
Voda pitná |
6 dl |
Zelí kysané |
1 kg |
Máslo |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Zakysané zelí zakryté pozvolna dusíme v kastrolu spolu s na kostičky nakrájeným uzeným vepřovým masem. V jiném kastrolu na sádle zpěníme cibuli, na ni vložíme na kostky nakrájené vepřové maso, prolisovaný česnek, osolíme, podlijeme a zakryté pozvolna dusíme asi 45 minut, podle potřeby podléváme.
- Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájíme si klobásu na plátky.
- Když je maso i zelí měkké, vymažeme máslem pekáč, do kterého budeme vkládat jednotlivé vrstvy. Nejprve zelí s uzeným masem, na něj plátky klobásy, které polijeme slaninou i s výpečky a znovu vrstvu zelí, na kterou nalijeme smetanu. Další vrstvou je dušená, osolená rýže, na ni přijde dušené maso a nakonec opět vrstva zelí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.