Bramborové šišky s meruňkovým krémem

Ingredience


Brambory 500 g
Mouka pšeničná hladká 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Tvaroh měkký 250 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 l
Cukr krupice 150 g
Cukr moučkový 50 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 60 g
Meruňky 500 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Strouhanka 100 g
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci s osolenou vodou uvaříme brambory ve slupce, uvařené je scedíme, necháme vychladnout, potom oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme na moukou posypaný vál. K bramborám přidáme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj celé vejce, rukou trochu promícháme, přimícháme tvaroh, osolíme a vypracujeme těsto, které se nebude lepit na ruce. Z těsta rukama vytvoříme dlouhý vál silný 3 cm. Z dlouhého válu nožem uřízneme 7 cm dlouhou šišku.
  2. Do hrnce nalijeme vodu a do vařící položíme šišky, které povaříme asi 8 minut. Až vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Vybereme je z vody, dáme do misky, kam přidáme na kostky nakrájené máslo, vařečkou promícháme, aby se šišky promastily máslem, potom je posypeme strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem, zase zamícháme, naaranžujeme na mělké talíře a přidáme meruňkový krém.
  3. Krém: Meruňky umyjeme, oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, vysypeme cukr, vanilkový cukr a povaříme do úplného změknutí. Uvařené necháme vychladnout, můžeme rozmixovat,ale nemusíme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a zlehka vmícháme do vychladlých meruněk.