Bramborové šišky s meruňkovým krémem
Ingredience
Brambory |
500 g |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tvaroh měkký |
250 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 l |
Cukr krupice |
150 g |
Cukr moučkový |
50 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Meruňky |
500 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Strouhanka |
100 g |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V hrnci s osolenou vodou uvaříme brambory ve slupce, uvařené je scedíme, necháme vychladnout, potom oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme na moukou posypaný vál. K bramborám přidáme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj celé vejce, rukou trochu promícháme, přimícháme tvaroh, osolíme a vypracujeme těsto, které se nebude lepit na ruce. Z těsta rukama vytvoříme dlouhý vál silný 3 cm. Z dlouhého válu nožem uřízneme 7 cm dlouhou šišku.
- Do hrnce nalijeme vodu a do vařící položíme šišky, které povaříme asi 8 minut. Až vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Vybereme je z vody, dáme do misky, kam přidáme na kostky nakrájené máslo, vařečkou promícháme, aby se šišky promastily máslem, potom je posypeme strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem, zase zamícháme, naaranžujeme na mělké talíře a přidáme meruňkový krém.
- Krém: Meruňky umyjeme, oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, vysypeme cukr, vanilkový cukr a povaříme do úplného změknutí. Uvařené necháme vychladnout, můžeme rozmixovat,ale nemusíme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a zlehka vmícháme do vychladlých meruněk.